Ja, dessvärre finns det fortfarande en del flum i yoga. Jag tycker inte att det är tillräckligt för att inte testa yoga, men det finns onekligen ändå där.

Exempel: ”det Tredje Ögat”. Hippie-term som, enligt användarna av ordet, syftar till ett litet brinnande klot stort som en ärta bakom pannbenet mellan ögonen. Förespråkarna av termen anser att man får bättre koncentration om man blundar och Ser med det Tredje Ögat. Jag själv tappar fokus av tjatet om att använda icke-existerande tillgångar.

Exempel: ”sätet”. En av de damer som håller i yogapassen envisas med att kalla baken/skinkorna/rumpestumpen för ”sätet”. Det tog mig två eller tre gånger innan jag förstod vad människan menade överhuvudtaget. Termen i sig är kanske inte så flummig, men förekomsten av ordet i instruktörens vokabulär bidrar till okoncentration och därmed flum.

Exempel: ”täppa till alla hål”. En annan dam säger att vi ska aktivera våra rotlås (vilket in princip innebär att spänna alla muskler mellan magen och låren) och använder frasen ”täppa till alla hål” för att beskriva hur vi ska åstadkomma detta väsignade tillstånd.

Annonser